Ce sunt deșeurile?
Cum colectăm separat deșeurile?
Ce înseamnă DEEE?
Ce înseamnă DBA?
Cine este ECOTIC?
Stiați că…?
Fiecare român produce în medie, puțin peste 1 kg de deseuri zilnic, adică aproape 400 kg pe an, ceea ce înseamnă peste 1 metru cub pe an? Dacă reciclăm 1 tonă de hârtie, salvăm de la tăiere cam 17 copaci maturi (1.41 tone de lemn masiv)? Dacă reciclăm 1 tonă de deșeuri de plastic, economisim cel puțin jumătate de tonă de petrol brut și cel puțin 0.2 tone de gaz natural? Dacă reciclăm 1 tonă de sticlă, economisim cel puțin 0.66 tone de nisip și 0.1 tone de calcar? Prin reciclarea corectă a DEEE sunt recuperate o serie de materii prime secundare pe care le vom regăsi în produse noi? Dacă reciclăm 1 milion de telefoane mobile recuperăm 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu și 9 tone de cupru? Dacă reciclăm 10.000 televizoare, recuperăm 130 tone sticlă, 30 tone de plastic, 25 tone de fier și 10 tone de cupru? Prin reciclarea corectă a DEEE sunt recuperate materii prime secundare pe care le vom regăsi în produse noi? Sunt baterii și acumulatori care, aruncați la întâmplare, pot cauza incendii? DEEE conțin substanțe toxice precum mercur și alte metale grele sau diverse bromuri și că toate acestea, chiar și în cantități mici, poluează solul, apa și aerul? Dacă stingem lumina la părăsirea unei incinte, salvăm energie electrică dar și bani? La fel se întâmplă și dacă stingem calculatorul, televizorul și alte echipamente când nu le mai folosim. Fiecare gest al fiecăruia dintre noi contează PENTRU UN MEDIU CURAT!
Ce sunt deșeurile?
Orice substanță sau orice obiect pe care deținătorul le aruncă sau are intenția sau obligația de a se debarasa de ele.
Cum colectăm separat deșeurile?
În România există obligația colectării separate a deșeurilor reciclabile. Obligația aceasta o avem atât acasă, cât și la serviciu sau la scoală. Colectarea trebuie să se facă în recipiente separate.
Ați întâlnit cele 3 containere destinate colectării selective în România?
Ele sunt colorate în: Albastru – Hârtie,Galben – Plastic & Metal,Verde – Sticlă
Ce înseamnă DEEE?
DEEE înseamna deseuri de echipamente electrice și electronice. Exemple de DEEE: frigidere, mașini de spălat, televizoare, computere, radiouri, roboți de bucătărie, jucării care au mecanism acționat electric, etc.
Știați că atunci când cumpărăm un echipament nou putem preda la magazinul respectiv echivalentul vechi?
Dacă magazinul face livrări la domiciliu, atunci echipa de livrări este obligată să preia echipamentul vechi, în cazul în care clientul dorește. De exemplu, dacă avem acasă un fier de călcat vechi, care nu mai funcționează, mergem cu el la magazinul de unde vrem să achiziționăm unul nou și îl predam acolo pe cel vechi. Acesta se numește schimb 1 la 1 si este detaliat în HG 1037/2010, legea care se referă la gestionarea corectă a deșeurilor de echipamente de electrice și electronice. În fiecare echipament electric sunt înglobate o serie de elemente chimice. În momentul în care echipamentele respective devin deșeuri, aceste elemente au un mare potențial în a polua mediul și deci afecta sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor. Totodată, o gamă largă de componente pot fi recuperate și refolosite din aceste deșeuri, dacă sunt colectate și reciclate corect. Poți contribui la stoparea poluării și la o reutilizare corectă și eficienta a resurselor dacă predai deșeurile de echipamente electrice și electronice la punctele de colectare special destinate. Poți afla cel mai aproape punct de colectare accesând această pagina.
Ghid pentru debarasarea corectă a DEEE:
Pentru a vă debarasa corect de aceste DEEE, accesați această pagină
Care este ciclul de viață a unui EEE?
Pentru a vă debarasa corect de aceste DEEE, accesați această pagină
Ce înseamnă DBA?
Deșeurile de baterii și acumulatori, pe scurt DBA, sunt o altă categorie importantă de deșeuri, deoarece acestea contaminează solul, apa și aerul prin conținutul lor. Este esențială predarea lor către colectori autorizați. Cel mai apropiat punct de colectare îl găsiți accesând aici.
Cine este ECOTIC?
Organizația ECOTIC este o organizație nonprofit ce are drept misiune protejarea mediul înconjurător prin preluarea responsabilităților ce le revin producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice. ECOTIC și-a început activitatea în urma cu 8 ani, având drept rezultate organizarea a peste 100 campanii de conștientizare/colectare și peste 57.000 tone DEEE gestionate în sistemul propriu. Vă invităm să vizitați site-ul ECOTIC www.ecotic.ro pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul colectării și reciclării DEEE și pentru a afla cele mai apropiate puncte de colectare DEEE și DBA.